door Mieke Drok - de Ronde

 

Iedereen kent misschien wel een straat, weg of brug, die naar ‘Jan Blanken’ is vernoemd. Maar wat deze waterbouwkundige, geboren in 1755 te Vianen, onder andere voor Hellevoetsluis heeft betekend, daar zijn wij tijdens deze excursie achter gekomen. De tropische temperatuur zorgde er deze dag voor dat veel mensen richting kust reden. Dat zorgde voor grote files, waardoor enkelen, helaas helemaal moesten afhaken en anderen later aankwamen. Na een uitgestelde start van de dag, lieten we ons de door Ton Pollemans altijd uitstekend geregelde ‘aangeklede koffie’ goed smaken.

 

Ondanks dat Jan Blanken op velerlei wijze bekendheid kreeg (de realisatie van het Noord-Hollands kanaal, grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en meer) houd ik het even bij zijn eerste grote project waarvan de bouw in 1798 startte: ‘Het droogdok te Hellevoetsluis’, waar we tenslotte voor waren gekomen. Wat een gigantisch project met niet alleen een kieldok (met een sluis in de vorm van een schip) als ook een achterliggend timmerdok. Wij konden, begeleid door een gids, aanschouwen dat het dok nog volledig in gebruik is, want er lag nu een schip van de scouting in Korendijk, dat werd gerenoveerd. Maar ook regelmatig worden er, uiteraard tegen betaling, schepen ‘gedokt’ om te worden gerepareerd. De zon brandde goed en er was weinig schaduw. Dankbaar bezochten we ook de ‘krochten’, rondom het dok, waar een constante temperatuur voor verkoeling zorgde.

 

Na afloop van deze bezichtiging volgde nog een rondleiding door de vesting met bijbehorende wallen, waarbij ‘rashellevoeter’ Ton ons zoveel kon vertellen dat het de moeite waard is nog een keer terug te komen om deze marinestad en dan met name de vesting met geschiedenis op velerlei gebied, verder te bekijken. Zeer aangenaam was het om na afloop nog een drankje te drinken (het siste bijna) in één van de vele  restaurantjes, met hele leuke terrassen.